Biotehnologia întâlnește o piedică: ce se întâmplă cu modificare genetică

de: Cojocaru Cristian
15 07. 2021

Un comitet de experți declară că editarea genomului ereditar al oamenilor este încă prea riscantă. Totodată,  Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să își asume un rol de lider, atunci când vine vorba de reglementările în ceea ce privesc biotehnologia.

Organizația Mondială a Sănătății a reunit comitetul în 2019 ca răspuns la un notoriu scandal științific care l-a implicat pe He Jiankui, un biofizician, de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Sud, din Shenzhen, China. În noiembrie 2018, omul de a folosit instrumentul de editare a genei CRISPR pentru a modifica embrionii umani, rezultând nașterea fetelor gemene cu imunitate aparentă la HIV.

Dacă acest lucru nu a fost suficient de șocant, ar fi falsificat documente de etică și a indus în eroare participanții la studiu. Oficialii chinezi l-au găsit vinovat că a condus un experiment ilegal și în prezent execută o pedeapsă de trei ani de închisoare. Scandalul a dus la un protest public, unii experți pledând pentru un moratoriu asupra editării genomului uman ereditar din cauza stării nașterii tehnologiei și a riscurilor necunoscute.

În același timp, totuși, experimentul lui He și conversația rezultată au servit ca un memento al beneficiilor potențiale, cum ar fi prevenirea afecțiunilor mortale de sânge și creier și tratamentul unor tipuri de cancer. Experimentul său a demonstrat, de asemenea, potențialul de a conferi cu totul noi capacități, cum ar fi imunitatea la agenții patogeni periculoși sau, mai transuman, IQ-uri mai mari și abilități sportive.

După cum subliniază raportul, editarea genelor vine în mai multe varietăți, inclusiv editarea somatică și a liniei germinale, cea din urmă afectând toate celulele aparținând unui embrion, inclusiv spermatozoizii și celulele ovule. Modificările la celulele germinale sunt controversate deoarece sunt ereditare, ceea ce înseamnă că noile trăsături conferite ar fi transmise generației următoare. Modificările somatice, care pot afecta celulele locale din corp, cum ar fi măduva osoasă, nu sunt ereditare și nu sunt la fel de controversate.

Biotehnologia ar putea întâlni piedici din partea OMS

Indiferent, comitetul OMS și-a exprimat rezervele cu privire la ambele tipuri de editare genetică. După cum a scris membrul comitetului și om de știință șef, Soumya Swaminathan în transmiterea ei către noile recomandări, „există domenii importante de incertitudine continuă în ceea ce privește potențialele beneficii și riscuri și lacune în înțelegerea științifică în domenii cheie precum efectele neintenționate și riscuri pe termen lung. ”

În ghidurile sale, comitetul a spus că este prea devreme pentru a permite ca biotehnologia să efectueze experimente germinale precum cel efectuat de He. Această recomandare se potrivește cu poziția existentă a OMS în această privință și cu concluziile unui raport din 2020 întocmit de Academia Națională de Medicină din SUA, Academia Națională de Științe din SUA și Societatea Regală din Regatul Unit. Noul raport descrie în continuare de ce este necesară guvernarea globală a editării genomului și de ce guvernele ar trebui să reducă și să legisleze limite mai stricte privind editarea genelor umane.

În același timp, comitetul nu s-a ferit să observe potențialele beneficii ale editării genomului, subliniind terapiile genetice somatice pentru tratamentul HIV, a bolii falciforme și a amiloidozei transtiretinice, o boală a sistemului nervos cu progres lent.

„Pe măsură ce cercetările globale aprofundează genomul uman, trebuie să minimalizăm riscurile și să folosim modalitățile prin care știința poate conduce la o sănătate mai bună pentru toată lumea, peste tot”, a spus Swaminathan într-o declarație.

Comitetul recomandă ca OMS să își asume un rol de conducere atunci când vine vorba de reglementarea editării genomului, cum ar fi încurajarea cooperării internaționale, sprijinirea revizuirilor etice ale cercetării genetice și sfătuirea guvernelor într-un mod care asigură coordonarea standardelor internaționale.